Η Σύμβαση- Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Έλεγχο του Καπνού, είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος. Ο Οργανισμός δίνει έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού, υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος.
Η Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού είναι το πρώτιστο εργαλείο ελέγχου του καπνού παγκοσμίως. Ως η πρώτη συνθήκη που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί επίτευγμα - ορόσημο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Η χρήση του καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει: «Φέτος, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, πνευμονοπάθεια, ή άλλη ασθένεια, σχετική με το κάπνισμα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι -πάνω από το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά- που θα πεθάνουν από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το ετήσιο φορτίο θανάτου από την παγκόσμια επιδημία της χρήσης καπνού μπορεί να ανέλθει σε 8 εκατομμύρια άτομα μέχρι τι 2030, αφού έχει ήδη δολοφονήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Σημειώνεται ότι για την πολύπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Παν/μίου Harvard των Η.Π.Α. (Harvard School of Public Health) σχεδιάζει προληπτικές δράσεις κατά του καπνίσματος και προγράμματα αγωγής υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που στοχεύουν στην προστασία της υγείας των νέων, προβάλλοντας θετικά μηνύματα ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου